“En aquest moment de crisi, quan estan expropiant al poble, volem expropiar als expropiadors, això és, terratinents, bancs i grans superfícies, que estan guanyant diners en plena crisi econòmica”. Amb aquest argument va justificar aquest dimarts el diputat d'IU, alcalde de  Marinaleda, membre del  CUT i del Sindicat Andalús de Treballadors, Juan Manuel Sánchez Gordillo, l'assalt per part de membres del  SAT a dos supermercats en  Écija (Sevilla) i Arcs de la Frontera (Cadis). Com tots els mesos d'agost, aquestes organitzacions solen protagonitzar protestes molt cridaneres que acaparen l'atenció informativa.

“Gordillo està fora de control”, van dir fonts d'Esquerra Unida desentenent-se de les accions que  capitanea el seu parlamentari per Sevilla. “Sánchez Gordillo es manifesta contra la participació d'IU al Govern. Jo, contra la barbaritat que aquest diputat assalti supermercats”, va escriure en el seu compte en Twitter el president de la Junta, José Antonio  Griñán. Al president, li va replicar la secretària general de l'Habitatge, Amanda Meyer (IU) en un  tuit: “President no assenyali al feble mentre ens roben a mans plenes gràcies a la reforma constitucional que van pactar vostès amb PP”, va escriure.

Sánchez Gordillo va estar en l'assalt a un supermercat de la cadena  Mercadona en  Écija, encara que ell no va participar directament. Al voltant d'una trentena de membres del  SAT van entrar en la tenda, van omplir deu carros amb aliments com a oli, sucre, arròs, pasta, llet, galetes i llegums. Quan van intentar sortir sense passar per caixa es va produir un forcejament entre els sindicalistes i els empleats de l'establiment, que no va ser a més per la intervenció de la Policia i de dirigents del  SAT. Segons Gordillo, els articles sostrets els lliurarà a una ONG. Els responsables jurídics de  Mercadona denunciaran la substracció d'aliments i les agressions lleus que, segons va assegurar un portaveu, es van produir.

En Arcs es va produir una escena similar. “La consigna és clara. Entrar, si podem, i agafar articles de primera necessitat. Solament articles de primera necessitat”, va insistir el secretari general del  SAT, Diego  Cañamero, abans d'entrar en el Carrefour d'aquesta localitat. “Cigrons i fesols?”, va preguntar una de les jornaleres que li acompanyaven. “Ni xocolata, ni iogurts, ni postres. Sucre, oli, llegums, llet, galetes normals de les María de sempre”, va aclarir  Cañamero. “Sense presses. No importa si no podem sortir. L'objectiu no és treure”. Van ser els moments previs al fet que més d'un centenar de persones entrés en el supermercat i omplís els carros amb aquests productes sol·licitats.


El diputat d'IU Juan Manuel Sánchez Gordillo, en l'exterior del supermercat que va ser assaltat. 


Els jornalers van entrar sobre les 10.30 en el supermercat sense problemes i en escàs temps van omplir els carros. L'establiment va arribar a tancar les portes i altres manifestants es van quedar fora. Entre els participants, a més de  Cañamero, estava l'alcalde d'IU en Espera, Pedro Romero, també diputat provincial, un dels homes forts del partit a la província de Cadis. Va ser Romero el que va negociar directament amb els responsables del supermercat.

Finalment, l'empresa va acceptar que 12 dels carros omplerts, valorats en 1.000 euros, anessin utilitzats per a la fi que buscava la protesta, els serveis socials dels pobles limítrofs amb Arcs com a Espera, Port Serrano i  Bornos. Segons van relatar membres d'IU, algunes associacions de la província a les quals van oferir els productes van rebutjar la mercaderia pel mètode utilitzat per obtenir-la. Els carros no van ser trets pels manifestants sinó que es van guardar en el supermercat a l'espera que siguin recollits aquest dimecres per representants dels citats Ajuntaments.

Els responsables jurídics de  Mercadona van informar que van a denunciar les agressions als empleats de la signatura i la substracció de béns, segons va explicar un portaveu de l'empresa alimentària.
top