Joves refrecant-se en les dutxes d'una platja de Barcelona. (Foto: EFE)

Catalunya passarà una febrada durant tres dies consecutius amb màximes per sobre dels 37 graus. Els termòmetres s'han enfilat amb força aquest migdia i han començat a registrar temperatures que freguen els 40 graus. La més alta, a Sant Romà d'Abella, al Pallars Jussà, on han estat a 39 graus. Per aquest divendres, esperem de 1 a 3 graus més, igual que dissabte. Diumenge baixaran de 2 a 5 graus o uns 6/7º pel Pirineu de Lleida

Altres registres destacats són aquests: 
39º Sant Romà d'Abella
38,5º Tàrrega
38º La Pobla de Segur 
38º Organyà
38º Oliana
38º Tornabous
37º Lleida
37º Cervera
37º Les Borges Blanques
37º Artés
37º Fals
36º Mollerussa
35º Girona
35º Olot
35º Siurana
32º Prades
32º Barcelona (Diagonal)
32º Tortosa
30º Tarragona
29º Barcelona (Ciutadella)
28º Torroella de Montgrí
24º Núria (2.000 metres alt)

L'onada de calor que ha arribat aquest dijous, que va acompanyada d'una baixa humitat, dispara el risc d'incendis forestals. Per això, Protecció Civil ha activat en fase d'alerta el pla Infocat per risc d'incendis en 27 comarques i ha alertat que s'extremi la vigilància. 

A més, des d'aquesta mitjanit, ha entrat en vigor la restricció d'accés a 8 massissos. Són el de les Gavarres, Cadiretes i l'Albera, a la demarcació de Girona. I el massís del Port, la serra de Tivissa-Vandellòs, el Montsant, les muntanyes de Prades i la serra de Cardó-Boix, a les comarques de Tarragona. A més, la Conselleria d'Interior també ha suspès totes les autoritzacions per a activitats de risc, com la crema de rostoll, el manteniment de línies elèctriques o les obres a menys de 500 metres del bosc. Les restriccions d'accés es mantindran fins diumenge.

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha advertit que els boscos catalans pateixen una sequera com fa 30, 40, o 50 anys que no tenien i que aquesta situació, sumada a l'onada de calor, incrementarà molt el risc d'incendi en els pròxims dies. Per això, a més d'anunciar les mesures de prevenció que ja han entrat en vigor, Puig ha demanat màxima precaució a la població tant pel que fa a la salut com pel que fa al risc de foc. 

En la mateixa compareixença feta dimecres, el conseller ha explicat que l'episodi de forta calorada es notarà dijous, divendres i dissabte a tot el país, i només en quedarà exclòs el Pirineu Occidental. "Durant tres dies se superaran de llarg les temperatures normals del mes d'agost", ha advertit Puig. 

Puig ha explicat que Protecció Civil ja ha llançat un avís i que Sanitat demana que la gent gran, els malats crònics i els infants prenguin mesures de protecció com beure aigua de forma constant per no tenir deshidratació, no exposar-se al sol durant les hores de més calor i evitar l'esforç físic.  

Davant d'aquesta onada de calor, el Departament d'Agricultura ha activat el nivell 3 del pla Alfa. Per mitigar el risc d'incendi, Agricultura reforçarà la vigilància a les comarques de més alt risc.

Vint-i-set comarques amb alt risc d'incendi

Avui, les temperatures pujaran un parell de graus més i les humitats es mantindran baixes o molt baixes en general. 
Amb aquestes condicions, el mapa de predicció de perill d'incendi mostra predomini del perill molt alt i presència de perill extrem a diferents indrets de l'interior i prelitoral. El perill és alt gairebé a tota la resta. Perill moderat i baix només residualment. Protecció Civil de la Generalitat ha posat  preventivament en situació d'alerta el pla especial d'emergències per a incendis forestals de Catalunya Infocat per a les comarques següents:

Alt Pirineu i Aran: Cerdanya 
Barcelona: Barcelonès, Maresme i Vallès Oriental 
Catalunya central: Anoia, Bages, Berguedà, Osona i Solsonès 
Girona: Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Pla de l'Estany, i Selva 
Lleida: Garrigues, Noguera, Segarra, Segrià i Urgell 
Tarragona: Alt Camp, Baix Camp, Conca de Barberà i Priorat 
Terres de l'Ebre: Baix Ebre, Ribera d'Ebre i Terra Alta 


Allà serà on més especialment es reforçarà la vigilància i, com a mesura de prevenció, es tancarà l'accés als massissos de les Gavarres, Cadiretes i l'Albera, a la demarcació de Girona, i al massís del Port, el de Tivissa-Vandellòs, la serralada de Montsant, les muntanyes de Prades i la serra de Cardó-Boix, a les comarques tarragonines. 
top